Γυμναστική για εγκυούλες


Η γυμναστική όταν είμαστε στην κατάσταση αυτή βελτιώνει πολύ τη ζωή της εγκύου και διευκολύνει τον τοκετό. Η ελεγχόμενη αερόβια άσκηση, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του οργανισμού, βελτιώνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και αποτρέπει από τη συσσώρευση λίπους στο σώμα της εγκύου. Επομένως μπορεί να βοηθήσει την στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς και στη διατήρηση καλύτερης ψυχικής υγείας της μητέρας.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άσκηση της εγκύου θα πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που παρακολουθεί την έγκυο και ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η εκάστοτε εγκυμοσύνη, με βάση το ιστορικό και στοιχεία από την κλινική εξέταση και τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Θα σας πω λοιπόν τι έκανα στη δική μου περίπτωση και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα.

Πρώτα από όλα περπάτημα. Δύο φορές την εβδομάδα για 10 λεπτά περίπου απλά σαν βόλτα και σαν χαλάρωμα και όχι με έντονο ρυθμό. Τις τελευταίες ημέρες, το περπάτημα γίνεται πιο δύσκολο. Φροντίστε να ξεκουράζεστε συχνά στους περιπάτους. Καλό είναι να έρχεται μαζί σας  κάποιος δικός σας. Και φυσικά ενυδατώστε καλά τον οργανισμό σας, ιδιαίτερα την ώρα που περπατάτε.

Τρεις φορές την εβδομάδα βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χαλαρώστε με μερικές ασκήσεις χαλάρωσης και stretching!!!
Έτσι απλά… Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω για την κατάσταση που διανύετε… Απλά να απολαύσετε την στιγμή!!!


Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική…


Καθίστε σταυροπόδι ή στην easy pose αν προτιμάτε την yoga ή όπως βολεύεστε γενικότερα.

Εισπνεύσετε από τη μύτη και βγάλτε όλο τον αέρα από το στόμα…
Επαναλάβετε με την βοήθεια των χεριών. 

Εισπνέουμε σηκώνοντας τα χέρια πάνω, εκπνέουμε κατεβάζοντας τα!! Επαναλάβετε 4-5 φόρες.


* * *
Τεντώστε τα χέρια και ανασηκώστε και τα δύο πάνω από το κεφάλι. Να τεντώνετε το ένα χέρι ψηλότερα από το άλλο σαν να προσπαθείτε να φτάσετε το ταβάνι. Μία το ένα χέρι, μια το άλλο. Επαναλάβετε 10 φορές για κάθε χέρι.

Κάμψετε τον κορμό σας αργά μια δεξιά και μετά πάλι αργά αριστερά. Επαναλάβετε 7-8 φορές.

Προσπαθήστε και λίγο περισσότερο για 4-5 φορές ακόμα


* * *
Συνεχίζουμε με ασκήσεις για τον αυχένα



1. Κάμψεις κεφαλιού προς τα εμπρός και ελαφρά προς τα πίσω.

2. Κάμψεις κεφαλιού δεξιά - αριστερά.

3. Στροφές κεφαλιού από την μια και από την άλλη πλευρά.


Επαναλάβετε 5-6 φορές την κάθε άσκηση και μετά συνεχίστε στην επόμενη.



Τελειώνοντας επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές τις εισπνοές και εκπνοές με τα χέρια πάνω από το κεφάλι.


* * *

Αλλάξτε μουσική




Ξαπλώστε και χαλαρώστε και πάλι


Ξεκινήστε με τις ασκήσεις Κegels


Συσπάστε τους μύες γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό. Παραμείνετε σε αυτή τη θέση 4-5 δευτερόλεπτα, έπειτα χαλαρώστε τους μύες και χαλαρώστε κι εσείς. Μετά τον τέταρτο μήνα, αυτή η άσκηση θα πρέπει να γίνεται ενώ είστε όρθια ή καθιστή. Επαναλάβετε τουλάχιστον 10-15 φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 



Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη της ικανότητας να χαλαρώνετε και να ελέγχετε τους μύες, κυρίως κάνοντας τους μύες τις πυέλου ισχυρότερους, κάνοντας έτσι ευκολότερη την ώθηση κατά τη διάρκεια του τοκετού.  Επίσης συνιστώνται και κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό για την επούλωση των ιστών.

* * *
Ξαπλώστε στην δεξιά σας πλευρά με τους ώμους, τους γοφούς και τα γόνατα σε μία ευθεία. Βάλτε το αριστερό σας χέρι στο πάτωμα μπροστά από το στήθος σας και στηρίξτε το κεφάλι στο δεξί σας χέρι. 

Σηκώστε αργά το αριστερό σας πόδι  κρατώντας το πέλμα λυγισμένο (τα δάχτυλα των ποδιών στραμμένα προς την κοιλιά σας, θέση «τσαρούχι»). Επαναλάβετε 8 φορές για κάθε πλευρά. Μπορεί να γίνει με το σηκωμένο πόδι να είναι είτε ίσιο είτε να λυγίζει στο γόνατο. 
Χαλαρώστε, κάντε άλλες 3 φορές και αλλάξτε πλευρά.


* * *
Στηριχτείτε στις παλάμες και τα γόνατα με την πλάτη σε μια φυσιολογική χαλαρή θέση, χωρίς να αφήσετε την σπονδυλική σας στήλη να κάνει κοιλιά. Κρατήστε ίσια το κεφάλι και το λαιμό ευθυγραμμισμένο με τη σπονδυλική σας στήλη.

 Έπειτα κυρτώστε την πλάτη σας, σφίξτε την κοιλιά και τους γλουτούς, και αφήστε το κεφάλι σας να πέσει. Σιγά – σιγά χαλαρώστε την πλάτη σας και σηκώστε το κεφάλι στην αρχική του θέση.  Επαναλάβετε 4-5 φορές. Αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στον τοκετό, γιατί θα σας ανακουφίσει από την πίεση που δέχεται η σπονδυλική στήλη.


* * *
Όπως είστε στηριγμένοι στους αγκώνες τεντώστε το ένα πόδι πίσω. 
Ανεβάζουμε και κατεβάζουμε το κάθε πόδι για 7-8 φορές. Μια φορά το ένα πόδι μια το άλλο. Χαλαρώνουμε ενδιάμεσα και επαναλαμβάνουμε 3 φορές.

* * *
Συνεχίζουμε όπως είμαστε. Λυγίζουμε  και τεντώνουμε το κάθε πόδι για 7-8 φορές. 

Χαλαρώνουμε πάλι ενδιάμεσα και επαναλαμβάνουμε 3 φορές.

Προσοχή!! 
Σταματήστε αμέσως όλες τις ασκήσεις και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: επίμονη ζαλάδα, δυσκολία αναπνοής, διαρροή υγρών από τον κόλπο, αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, ασυνήθιστο πόνο στην κοιλιά και χαμηλά στην πλάτη, ταχυπαλμία και εφίδρωση, ξαφνικούς, έντονους πονοκεφάλους, υψηλή πίεση ή απουσία οποιασδήποτε εμβρυακής κίνησης.

* * *

Ερχόμαστε σιγά σιγά στην αρχική μας θέση (σταυροπόδι). 
Κάνουμε 2-3 αναπνοές. 
Για να σηκωθούμε όρθιες κάνουμε πολύ αργές κινήσεις. 
Ερχόμαστε σιγά σιγά προς την όρθια θέση, σηκώνοντας ένα ένα μέρος του σώματος μας. Πρώτα τα γόνατα, μετά τη μέση μας, σιγά σιγά την πλάτη μας και τέλος το κεφάλι μας.
Σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά εισπνέοντας και εκπνέουμε κατεβάζοντας τα. Επαναλαμβάνουμε ξανά. 
Εισπνοή... Εκπνοή...


Και όλα καλά θα πάνε!!! 

Όταν πονάει η μέση...



Οκτώ στους δέκα ενηλίκους δείχνουν οι έρευνες ότι κάποια στιγμή της ζωής τους θα πονέσουν στη μέση, θα εκδηλώσουν δηλαδή οσφυαλγία.
Για μένα ο πόνος στη μέση είναι κάτι που με συντροφεύει πάνω από τη μισή μου ζωή!!!
Εκδηλώθηκε στα 14 μου χρόνια όταν σαν αθλήτρια στίβου έκανα υπερβολική γυμναστική με βάρη και έφτασε να με καθηλώσει στο κρεβάτι για δύο μήνες μετά την γέννηση του πρώτου μου παιδιού, χωρίς να μπορώ να περπατήσω καθόλου.
Με τη βοήθεια του Θεού και του φυσιοθεραπευτή μου κατάφερα τελικά να είμαι ίσως και καλύτερα από ότι ήμουν πριν.
Και όταν κάποιες φορές νιώθω κάποιες ενοχλήσεις, να ποια βασικά πράγματα κάνω:



Περπάτημα

Όταν μου το πρότεινε ο φυσιοθεραπευτής γέλασα γιατί με δυσκολία πήγαινα από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Επέμενε όμως... 
Πήρα λοιπόν το γιο μου στο καρότσι για να στηρίζομαι και πήγα μέχρι το τέλος του δρόμου, την άλλη μέρα περισσότερο, κάποια στιγμή τα κατάφερα χωρίς καρότσι και κάθε μέρα ένιωθα τον διασκελισμό μου να "ξεκουμπώνει". 

Τώρα κάθε φορά που νιώθω το ίδιο περπατάω 1 με 2 χιλιόμετρα, με κανονικό διασκελισμό, (προσοχή όχι μεγάλο άνοιγμα) και 60-70 % ένταση.


Κοιλιακοί

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Είναι οι μύες που συγκρατούν τη μέση για αυτό χρειάζεται να δυναμώσουν!!! Μόλις περάσει ο οξύς και έντονος πόνος είναι καλό να κάνουμε με την κάθε ευκαιρία που έχουμε και να τους εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα. 


Βασικές ασκήσεις με μια ματιά




Οι παραπάνω ασκήσεις χρησιμοποιούνται για τους πόνους στην πλάτη και στη μέση και στις έγκυες όταν ο γιατρός επιτρέπει την άθληση.
Είναι η γνωστή upward facing dog ή κόμπρα της yoga, η οποία χρησιμοποιείτε και στην κινησιοθεραπεία.






Επιπλέον για την υποχώρηση των όποιων συμπτωμάτων ειδικά των πολύ έντονων πρέπει να μην υπάρχουν περιττά κιλά και να αλλάξετε τρόπο ζωής ιδιαίτερα αν είναι καθιστικός!!!

Φυσικά αν ο πόνος είναι έντονος και συνεχίζεται πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.



Όταν η βαρεμάρα σας χτυπάει την πόρτα!!!


Δεν υπάρχει στιγμή που βαριέστε τόσο πολύ και θα θέλατε να πατήσετε ένα κουμπί και να έχετε γυμναστεί χωρίς να έχετε κάνει εσείς τίποτα?


Ακόμα και για εκείνες τις στιγμές, να τι μπορείτε να κάνετε και θα αρχίσετε να βλέπετε και να νιώθετε τις αλλαγές πάνω σας!



Μείνετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι όσο θέλετε και απλά κάνετε μερικούς κοιλιακούς όσο σκέφτεστε διάφορα...




Μπορείτε απλά να σφίγγετε και να ξεσφίγγετε την κοιλιά σας για κάποια δευτερόλεπτα!! Προσοχή να μην τραβάτε με τα χέρια σας το κεφάλι!!!

Και αφού βαρεθήκατε και ξαπλωμένοι, σηκωθείτε και καθίστε στην άκρη του κρεβατιού και κάνετε μερικές ασκήσεις για τον αυχένα σας.





Δεν νιώθετε ήδη καλύτερα???

Τέλος, εάν όταν βαριέστε συνήθως τρώτε, προετοιμαστείτε για αλλαγή πορείας. Εάν είναι πάρα πολύ δύσκολο για σας να βρεθεί κάτι για να καλύψει αυτή την βαρεμάρα, αντί της κατανάλωσης φαγητών και σνακς, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και δημιουργικοί για μια τέτοια "κρίση βαρεμάρας". Απασχοληθείτε με κάτι άλλο, κάντε τις παραπάνω ασκήσεις και μην τρώτε επειδή δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε!!!


Καλή επιτυχία!!!




Πέντε βασικές κινήσεις Yoga!!!!






1.          Ξεκούραστη καθιστή στάση (Easy Pose)- Sukhasana

Η αρχική θέση που βοηθά την ευαισθητοποίηση και την εστίαση στην αναπνοή και το σώμα. Καθίστε σταυροπόδι με τα χέρια στα γόνατα. Έμφαση στην αναπνοή σας. Κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη ευθεία και πιέστε τα οστά της λεκάνης να ακουμπούν στο πάτωμα. Αφήστε τα γόνατα να πέσουν απαλά κάτω. Τοποθετήστε τα χέρια πίσω από την πλάτη σας πατώντας στα ακροδάχτυλα, μακρύνετε και ευθυγραμμίστε τον κορμό και τραβήξτε τους ώμους προς τα πίσω και κάτω. Θα χρειαστούν 5-10 αργές, βαθιές αναπνοές. Αλλάξτε πόδι και επαναλάβετε. Στην επόμενη εισπνοή, σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας. Εκπνεύστε και φέρτε τα χέρια σας κάτω αργά. Επαναλάβετε 5-7 φορές. Νιώστε τη λεκάνη σας να κάθεται καλά στο έδαφος καθώς ο κορμός μακραίνει.


2.          Βουνό (Mountain Pose)– Tadasana

Είναι συνήθως η αρχική θέση για όλες τις όρθιες στάσεις. Βελτιώνει τη στάση του σώματος, την ισορροπία και την αυτογνωσία.  Φαίνεται εύκολη, αλλά δεν είναι, αφού πρέπει να ευθυγραμμίσετε το σώμα σας από τη βάση μέχρι την κορυφή.

Σταθείτε με τα πόδια μαζί σε επίπεδο έδαφος. Αν βρίσκετε δύσκολο να κρατάτε τα πόδια σας ενωμένα μπορείτε να τα απομακρύνετε περίπου 7εκ. το ένα απ' το άλλο. Πιέστε τα πέλματα στο πάτωμα ενώ τεντώνετε τα πόδια σας προς τα πάνω και ανοίγοντας τα δάχτυλα έτσι ώστε η βάση σας να είναι σταθερή. Φέρτε αστραγάλους, γόνατα και ισχία ακριβώς στην ίδια ευθεία και ενεργοποιήστε όλους τους μυς των ποδιών και το κάτω μέρος της κοιλιάς. Φέρτε τους γοφούς αλλά και τους γλουτούς προς τα μέσα.
Ανυψώστε τον κορμό, επικεντρώστε την προσοχή σας στη βάση της σπονδυλικής στήλης, σηκώστε απαλά το θώρακα απομακρύνοντας τον από την κοιλιά, χαλαρώστε τους ώμους απομακρύνοντας τους από τα αφτιά, νιώστε τον κορμό να εκτείνεται και από τις τέσσερις πλευρές και αφήστε τα χέρια χαλαρά, µε τις παλάμες προς τα μέσα. Κρατήστε το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία. Εκτείνετε το λαιμό χωρίς μυϊκή ένταση. Κατεβάστε ελαφρά το πιγούνι προς το λαιμό για να μακρύνει ο αυχένας και νιώστε όλο το σώμα να μακραίνει στρέφοντας το βλέμμα σας προς τα εμπρός.

Αναπνέετε κανονικά καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης. Μείνετε εκεί για 5 έως 10 αναπνοές. Χαλαρώστε και επαναλάβετε.
Προσέχετε σε όλες τις στάσεις να αναπνέετε σωστά, να ευθυγραμμίζετε το σώμα σας όσο καλύτερα µμπορείτε, να είστε συγκεντρωμένοι και να παρατηρείτε τη στάση σας.

Καθώς εισπνέετε, φανταστείτε την αναπνοή έρχεται μέσω του πατώματος, να περνάει μέσα από τα πόδια και τον κορμό σας μέχρι επάνω στο κεφάλι σας. Αντιστρέψτε τη διαδικασία για την εκπνοή και να παρακολουθήσετε την αναπνοή σας καθώς περνά κάτω από το κεφάλι σας, μέσα από το στήθος σας και το στομάχι και καταλήγει στα πόδια.

Στη επόμενη εισπνοή σας, σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι (Urdhava Hastasana) και κρατήστε το για αρκετές ανάσες. Εκπνεύστε κατεβάζοντας τα χέρια σας. Μπορεί να γίνει και ως προθέρμανση ή στην χαλάρωση στο τέλος. Επαναλάβετε 5 φορές.


3.          Δέντρο (Tree Pose) - Vrksasana


Σταθείτε στην αρχική θέση βουνό (Tadasana).
Νιώστε το βάρος σας εξίσου και στις τέσσερις γωνίες και των δύο ποδιών. Αρχίστε να μετατοπίζετε το βάρος πάνω στο δεξί πόδι και να σηκώνετε το αριστερό πόδι από το πάτωμα.
Λυγίστε το αριστερό γόνατο και φέρτε το ψηλά πιέζοντας την φτέρνα στην κορυφή του δεξιού εσωτερικού μηρού. Προσπαθήστε να μην πιέζετε τον μηρό ή τον γοφό εκτός ευθείας. Κρατήστε ψηλά τους γοφούς, τη μέση και το στέρνο.
Τεντώστε τα χέρια στο πλάι, γυρίστε τις παλάμες να κοιτάζουν ψηλά και σηκώστε τα χέρια. Ενώστε τις παλάμες, κρατώντας τους αγκώνες ίσιους. Εκτείνετε και τις δύο μεριές του σώματος κρατώντας το κεφάλι ίσιο. Αναπνέετε ήρεμα και ισορροπήστε για 20 - 30 δευτερόλεπτα. Με την εκπνοή φέρτε τα χέρια και το πόδι κάτω και επαναλάβετε με το αριστερό.
Εστιάσετε σε κάτι που δεν μετακινείται για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ισορροπία σας.
Επαναλάβετε την κίνηση, ενώ στέκεστε στο αριστερό πόδι.
Αν δεν μπορείτε να φέρετε το αριστερό πόδι ψηλά στο εσωτερικό του δεξιού μηρού, φέρτε το κάτω δίπλα στο δεξί πόδι. Χρησιμοποίησε τον τοίχο για ισορροπία, αν είναι απαραίτητο.
Προσπαθήστε να κλείσετε τα μάτια και δείτε αν μπορείτε να μείνετε ισορροπημένη.


4.          Σκύλος που κοιτάει κάτω (Downward facing Dog) - Adho Mukha Svanasana


Είναι ίσως η πιο γνωστή στάση Yoga. 
Βοηθά στην αντοχή και την ευελιξία, ηρεμεί τον εγκέφαλο και τα νεύρα, μειώνει τους παλμούς της καρδιάς, δυναμώνει τους αστραγάλους και τα πόδια και δυναμώνει την σπονδυλική στήλη και μειώνει τη δυσκαμψία της ωμοπλάτης.

Ξαπλώστε με το πρόσωπο να κοιτάζει το πάτωμα. Κρατείστε τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης και τοποθετήστε τις παλάμες δίπλα στα πλευρά. Τα δάχτυλα πρέπει να είναι καλά απλωμένα στο πάτωμα. Τα χέρια πρέπει να είναι παράλληλα μεταξύ τους και ευθεία καθώς επίσης και σε ευθεία με τα πόδια.
Πατήστε καλά τα δάχτυλα των ποδιών και σηκώστε το κεφάλι, τον κορμό και τους γοφούς κρατώντας τα γόνατα στο πάτωμα. Αυτή η πόζα είναι σαν ένα τέλειο τραπεζάκι. Ελέγξτε πάλι την ευθυγράμμιση των ποδιών και των χεριών.
Τεντώστε τα πόδια, φέρτε τους γοφούς όσο πιο ψηλά γίνεται και τον κορμό πίσω. Κρατήστε το κεφάλι χαμηλά, να κοιτάζει τα πέλματα. Τραβήξτε ψηλά τις κορυφές των τετρακέφαλων. Σπρώξτε τις παλάμες προς το πάτωμα, με τα δάχτυλα να πηγαίνουν μπροστά και ανοίξτε τις ωμοπλάτες. Χωρίς να χάσετε το ύψος που έχετε, πατήστε τις φτέρνες στο πάτωμα. Φέρτε τους μηρούς και τις κνήμες πίσω, προκειμένου το βάρος να είναι στο πίσω μέρος των ποδιών και των φτερνών. Χαλαρώστε το λαιμό και το κεφάλι.
Μείνετε για 30-60 δευτερόλεπτα αναπνέοντας ήρεμα. Ελάτε κάτω και εκπνεύστε. Επαναλάβετε αρκετές φορές.
Ο στόχος είναι να επιμηκύνει την σπονδυλική στήλη, διατηρώντας τα πόδια σας ίσια και τα πόδια σας επίπεδα στο έδαφος. Ωστόσο, στην αρχή δεν πειράζει να λυγίσετε τα γόνατα λίγο και να κρατήσει τις φτέρνες σας ψηλά. Το σημαντικό είναι να εργαστούμε για την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης. Το βάρος θα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ των χεριών και των ποδιών σας. 


5.          Σκύλος που κοιτάει πάνω (Upward-Facing Dog) - Urdhva Mukha Svanasana


Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα με τεντωμένα πόδια και λυγίστε τους αγκώνες, τοποθετήστε τις παλάμες στο πάτωμα  δίπλα στο στέρνο και απλώστε καλά τα δάχτυλα. Απομακρύνετε τα πέλματα το ένα απ' το άλλο. Με εισπνοή, σπρώξτε τις κορυφές των πελμάτων και τις παλάμες στο πάτωμα. Υψώστε το κεφάλι και το στέρνο.
Με εκπνοή, βάλτε βάρος στα χέρια και σηκώστε τον κορμό και τα πόδια απ' το πάτωμα. Φέρτε τον κορμό και τα πόδια προς τα μπροστά. Στρίψτε τα χέρια προς τα έξω και κάμψτε τον κορμό προς τα πάνω. Ο κόκκυγας, το ιερό και η οσφυϊκή μοίρα έρχονται μπροστά. Οι γλουτοί χαμηλώνουν προς το πάτωμα ενώ, αντίθετα, το στέρνο και τα πλευρά θα υψωθούν. Οι ωμοπλάτες είναι πίσω και μέσα. Κοιτάτε το ταβάνι, χωρίς να πιέζετε τον λαιμό ή τον αυχένα. Μείνετε για 20-30 δευτερόλεπτα. Υπάρχει μια τάση σε αυτή την ασάνα να έρχονται οι ώμοι κοντά στ' αυτιά. Αντισταθείτε και κρατήστε κάτω τους ώμους και ελεύθερο το λαιμό.


6.          Κόμπρα (Combra pose) - Bhujangasana


Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα με τεντωμένα πόδια και τα δάχτυλα να εκτείνονται προς τα πίσω. Λυγίστε τους αγκώνες και βάλτε τα χέρια στο πάτωμα, περίπου λίγο κάτω απ' το ύψος των ώμων. Οι αγκώνες μένουν κοντά στο σώμα, οι ώμοι τραβηγμένοι πίσω και σηκώνετε ψηλά το κεφάλι.
Πιέζοντας τις κορυφές των πελμάτων, τους μηρούς και τη λεκάνη στο πάτωμα, θα πάρετε εισπνοή και θα  υψώσετε το κεφάλι, το στέρνο και τη κοιλιά. Τα χέρια τείνουν να τεντώσουν. Συνεχώς σπρώχνετε τον κόκκυγα προς τη λεκάνη και το ηβικό οστό προς τον αφαλό. Κυλήστε τους ώμους σας προς τα πίσω και ανασηκώστε το στήθος.
Φέρτε πίσω το κεφάλι και κοιτάξτε ψηλά, χωρίς να πιέζετε το λαιμό ή τον αυχένα. Μείνετε για 20-30 δευτερόλεπτα αναπνέοντας ήρεμα.
Η συμμετοχή των ποδιών πιέζοντάς έντονα προς τα κάτω, θα σας βοηθήσει να φέρετε το στήθος σας ψηλότερα.

Καλή εξάσκηση λοιπόν!!!